Symposium - Hoe de MKBA inhoudelijk en procesmatig te verbeteren?

Logos UvA_TU_Platform31De Universiteit van Amsterdam en Technische Universiteit Delft organiseren op donderdag 12 september een symposium over de maatschappelijke kostenbatenanalyse (MKBA). Thema is het inhoudelijk en procesmatig verbeteren van de MKBA bij het afwegen van grote infrastructurele projecten.

Ook voor de verbreding van de A27 bij Amelisweerd dient er nog een MKBA te worden uitgevoerd (verwacht voorjaar 2014). Helaas zullen de verschillende ruimtelijke en maatschappelijke effecten hierin niet goed tot hun recht komen. Reden te meer voor de Kracht van Utrecht om op 12 september mee te denken over mogelijke verbeteringen. 

In het symposium komen de volgende vragen aan de orde: Hoe schep je ruimte voor visievorming en stel je een goede probleemanalyse op? Hoe komen ruimtelijke en regionale effecten beter tot hun recht? En hoe kun je MKBA-uitkomsten beter interpreteren en gebruiken in de besluitvorming? Met onder meer Els Beuker (UvA), Niek Mouter (TU Delft), Zef Hemel (UvA), Siebe Riedstra (Ministerie van I&M), Carl Koopmans (VU) en Gerbert Romijn (Centraal Planbureau). 

Op de agenda van deze middag staat ook de presentatie van het Kennis voor Krachtige Steden onderzoek "Ontwerp en beoordeling regionale visies ruimte en infrastructuur". Onderwerp van dit promotieonderzoek is het inhoudelijke en procesmatig verbeteren van de MKBA.

Workshops

Naast paneldiscussies en presentaties zijn er twee ronden met workshops:

Workshop 1 - Niek Mouter (TU Delft): Van gedeelde probleemanalyse naar analytisch onderbouwde probleemanalyse? 

Workshop 2 - Jan Anne Annema en Bert van Wee (TU Delft): Hoe deugdzamer gebruik van de MKBA te realiseren?

Workshop 3 - Luca Bertolini (UvA): Hoe kan een dialoog tussen verschillende type experts (planeigenaren en MKBAexperts) in het MKBA-proces worden gefaciliteerd?

Workshop 4 - Els Beukers (UvA): Meer ruimte voor regionale en ruimtelijke effecten in de MKBA. De effectenarena als mogelijke oplossingsrichting?

Tijd en plaats: Donderdag 12 september van 10.00 tot 16.15 uur in het Cultureel Studenten Centrum (CREA) te Amsterdam.

Aanmelden via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  (geef daarbij aan welke workshop uw 1e, 2e en 3e voorkeur heeft).

Meer over het programma in de uitnodiging