Gereedschapskist van Bach

Voor je klaar ligt het 'palet' van Boudewijn Bach, tot zijn pensioen praktiserend stedenbouwkundige en docent verkeerskunde. Ruim voor zijn pensioen verzocht de decaan van TU Delft Bouwkunde hem om zijn verkeerskundige kennis met betrekking tot de stedenbouwkundige planvorming in een basistekst vast te leggen.

Toen Jan Korff de Gidts eind 2019 Boudewijn Bach benaderde met de vraag hoe zijn levenswerk kosteloos toegankelijk kon worden voor burgerinitiatieven, ontstond het idee die tekst te verjongen: de 'Gereedschapskist van Bach' was geboren. Het werd een digitale toolbox vol ideeën, tekeningen, foto's, berekeningen èn zijn recente aanzet om verblijfskwaliteit uit te werken tot een 'contramal' voor infrastructuur. Als kenners van zijn werk omarmden wij - als initiatiefgroep – de gedachte om Bach’s tools beschikbaar te laten blijven voor het nageslacht en gingen over tot realisatie.

Ontwerpen vanuit de gebruiker ("Omgekeerd Ontwerpen")

In deze 'Gereedschapskist van Bach' is de methodiek van 'Omgekeerd ontwerpen' vanuit ruimtelijke gebruikspatronen (in plaats van mono-disciplinair vanuit de ontwerper) toegankelijk voor studenten en voor burgerinitiatieven die zich inzetten voor het verbeteren van de leefomgeving. Gelijktijdig wordt opnieuw de samenhang tussen het vakgebied Stedenbouw en Verkeerskunde gevisualiseerd en worden ideeën aangedragen voor een vakgebied Verblijfskunde. Want de toekomst van het vak ‘Verblijfskunde’ gaat de initiatiefgroep aan het hart.

Als initiatiefgroep van "wijze ouderen" stimuleren wij de oprichting van een Redactiecommissie die de samenleving inspireert om nieuwe publicaties op te stellen over de samenhang Stedenbouw-Verkeerskunde-Verblijfskunde. De redactiecommissie beheert het intellectuele eigendom van Boudewijn Bach.

--

De Gereedschapskist Initiatiefgroep, juni 2020

Eddie Kips, MENSenSTRAAT en Jan Korff de Gidts, Kracht van Utrecht.

Meld je aan als je wilt meedenken over de ‘Gereedschapskist van Bach’

Reacties graag aan de redactiecommissie mmv "Kist"  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Gereedschapskist van Bach versie 2020 06

Download de Gereedschapskist van Bach (let op: PDF is 86MB groot!)

 

cover gereedschapskist_bach