Uitgevoerd onderzoek en onderzoeksvragen van de Kracht van Utrecht

De Kracht van Utrecht heeft in de afgelopen jaren opdracht gegeven voor diverse (student)onderzoeken bij o.a. de Universiteit Utrecht. Ook hebben wij enkele voorstellen voor onderzoeksprojecten opgesteld. Hieronder volgen een aantal hiervan. U kunt de rapporten en onderzoeksopdrachten lezen en downloaden als pdf.

Zin om mee te denken, of heb je belangstelling om je (tijdelijk) in te zetten voor ons initiatief? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .


Stageplek 2016 - 2017 bij Milieucentrum Utrecht & Kracht van Utrecht voor masterstudent Planologie / Geowetenschappen

A28 bij_Uithof_300Het Rijk wil €1.2 miljard investeren in de snelwegverbreding van de Ring Utrecht; in 2016 is het Ontwerp Tracébesluit gepubliceerd. De Kracht van Utrecht heeft een alternatief opgesteld, waarin een schaalsprong van OV- en fietsnetwerken en een omslag in denken over duurzaam ruimtegebruik en duurzame mobiliteit centraal staan. Vraagstelling (open vraag, nader te specificeren): Wat zou je voor €1.2 miljard kunnen doen voor een dergelijke omslag in denken en doen over ruimte en mobiliteit in Utrecht? Dit er vanuit gaande, dat je mobiliteit in en naar de stad opvat als passages en interacties van mensen. Participeer vanuit je stage in de activiteiten van Milieucentrum Utrecht en de Kracht van Utrecht en geef je creativiteit de ruimte. Het betreft een vrije opdracht met stageplek, inclusief afstemming van deelname aan activiteiten van het milieucentrum.

Meer info in de opdrachtbeschrijving.

 

logo hku_imaginingtomorrowPitch, opdracht en vraagstelling voor het HKU project Imagining Tomorrow 

Januari 2016 | Hogeschool voor de Kunsten, Hogeschool Utrecht.  

Op 18 januari 2016 gaan drie teams van elk vier a zes studenten twee weken aan de slag in het project Imagining Tomorrow van de Hogeschool voor de Kunsten (HU). De studenten komen van diverse HKU-opleidingen zoals Arts & Media, Grafisch, Mode, Product Design, Fotografie, AV-media, Animatie en Visual Art. De Kracht van Utrecht is een van de opdrachtgevers: Visualiseer het ontstaan, de probleemanalyse en de oplossingsrichtingen van ons Kracht van Utrecht-initiatief. 

Meer info in de opdrachtbeschrijving.

 

Opdracht Kracht van Utrecht aan studenten van het USBO (UU) in het project Innovation Challenge 2016: Bereikbaarheid van de Uithof

April - juni 2016 | USBO, studenten Bestuurskunde en Economie, Universiteit Utrecht

De bereikbaarheid van de Uithof is en blijft een probleem. In deze opdracht staat de vraag centraal of er niet slimmer gebruik gemaakt kan worden van stations als Bilthoven, Bunnik, Lunetten en Vaartsche Rijn, om de bereikbaarheid van de Uithof per fiets, OV-fiets of deelfiets te verbeteren. Wat zijn de kansen en belemmeringen om meer reizigers een kortere en snellere rei naar het Utrecht Science Park te bieden via andere stations dan Utrecht CS?

Meer info in de opdrachtbeschrijving

Download het onderzoeksrapport Van Randstation naar Kansstation en bekijk de bijbehorende videopromo

 

Projectplan Kracht van Utrecht en partners: Innovation Challenge Duurzame verstedelijking en mobiliteit in de Regio Utrecht

2015 | De Kracht van Utrecht heeft in AORTA, Movares en het USBO (UU) partners gevonden om cross-disciplinair te werken aan de uitwerking van een innovation challenge voor een omslag in denken over duurzame verstedelijking en mobiliteit in de Utrechtse regio. Doel van onze verkenning is voor de regio Utrecht in een innovatief leerproces krachtige allianties in beeld te brengen en de opbrengsten te presenteren aan een breed publiek. Bij die krachtige allianties horen ook jongeren, studenten en alumni/ouderen als mede-aandeelhouders voor ruimtelijke integratie van vervoerssystemen. In deze notitie hebben wij ons projectvoorsatel en onze aanpak uitgewerkt.

Lees en download het projectplan

 

logo forensfiets_smallRapport: Innovation Challenge - ForensFiets - Een digitaal fietsdeelplatform voor forensen

26 juni 2015 | vak Maatschappelijke Innovatie - Bestuurs- en Organisatiewetenschap USBO, Universiteit Utrecht

Studentonderzoekers: Reinoud van Eerden, Zev Joosten, Esther Leferink en Carlo Velthuijs. In opdracht van het Kracht van Utrecht initiatief. <

Lees het rapport en de voorafgaande onderzoeksvraag

 

Cover rapport_alliantievorming_uithofRapport: Alliantievorming voor duurzame mobiliteit in de stadsregio Utrecht

02 april 2015 | vak Milieuwetenschappelijk Adviesproject - Milieuwetenschappen, Universiteit Utrecht

Studentonderzoekers: Rosalie Adan, Lesley van Almkerk, Nol van Gerven, Bertus Mertens & Laura Wolf. In opdracht van het Kracht van Utrecht initiatief. 

Lees het rapport en de voorafgaande onderzoeksvraag

 

Cover rapport_UUstudenten_duurzame_uithof_tram300Rapport: De weg naar duurzame mobiliteit in en rond het Utrecht Science Park - De congestiekwestie

19 maart 2014 | vak Milieuwetenschappelijk Adviesproject - Milieuwetenschappen, Universiteit Utrecht

Studentonderzoekers: Thomas Stegenga, Ticho Cornelissen, Jules Beelen, Bram Luteijn, Wisse ten Bosch, Moniek van der Liende & Cintha Kemp. In opdracht van het Kracht van Utrecht-initiatief. 

Lees het rapport (binnenkort online) en de onderzoeksvraag voorafgaande aan het onderzoek.