Fietsroute Vredenburg volgens verkeersregelaars: Het gaat wel, maar het kan beter

Borden Koestraat_Catharijnekade_400Sinds donderdag 31 mei is de brug tussen Smakkelaarveld en Vredenburg afgesloten voor fietsers. Dat betekent dat de enorme stroom fietsers de omleiding moet volgen. De fietsers richting Vredenburg steken een stukje noordelijker de Catharijnesingel over en slaan aan de overkant rechtsaf richting Vredenburg. De fietsers vanaf Vredenburg rijden door de Koestraat in Wijk C. In een gesprekje van vijf minuten met de verkeersregelaars, moesten ze flink aan de bak. Fietsers willen de Koestraat inrijden en wandelaars weten even niet waar zij mogen lopen. Ook op het Vredenburg, had de verkeersregelaar het druk met fietsers van het trottoir te houden. Gelukkig hebben we ruim de tijd om aan de situatie te wennen. De brug schijnt namelijk tot oktober volgend jaar afgesloten te blijven voor fietsers. Benieuwd hoe druk het 's ochtends is? Bekijk de video op ons Videoblog

Het korte gesprek met de verkeersregelaars (daadwerkelijk wijzen uit het Oosten) is genoeg om een aantal verbeterpunten aan te stippen. Lees verder voor een overzicht. 

Bord niet-inrijden voor fietsers moet beter zichtbaar zijn

  • De borden bij de ingang van de Koestraat zijn niet goed zichtbaar (zie foto). Er staat enorm veel informatie op deze plek en wel zodanig dat veel fietsers niet doorhebben dat ze de Koestraat niet mogen inrijden. Doordat er een wit bord voor hangt (hopelijk een tijdelijk bord), merken de meeste fietsers de borden niet op. Het grote witte bord met o.m. de LF4 fietsroute naar Enschede zou logischerwijs minder prioriteit mogen hebben. 
  • Het bord dat wijst naar de fietsenstalling, mag je niet volgen; je mag er immers niet fietsen. 
  • In de Koestraat mogen ook auto's rijden. Volgens de verkeersregelaars leidde dat 's ochtends wel tot wat opstoppingen. Auto's mogen op het kruispunt naar het Paardenveld afslaan. Ook op het fietspad zelf reed vanochtend een auto, erg lastig, maar waarschijnlijk een uitzondering. 
  • De verkeersregelaars zouden de plastic barrieres meer dwars op de Koestraat zetten in plaats van op het fietspad als scheiding. 
  • Ook 's nachts is de fietsroute nog erg druk, volgens de verkeersregelaars; de route moet ook dan duidelijk zijn. 

Ook de Utrechtse Internet Courant is langsgeweest om de situatie te bekijken. Bekijk de korte video die zij hebben gemaakt. 

Benieuwd naar snelle en rustige alternatieven voor deze fietsroute? Kijk op de kaart met routes die de Fietsersbond heeft voorgesteld.