Planologen van de toekomst willen werken aan betere leefbaarheid

kvu-bijeenkomstAfgelopen jaren werkten we als Kracht van Utrecht samen met universiteiten aan ideeën en plannen voor de regio en stad. We merken dat studenten en docenten zich zorgen maken over de regio en dat ze collega-studenten en docenten oproepen zich te bemoeien met onze thema's. Zo ook Naomi Hoogenraad & Annelies van Oostrum, 2e-jaars studenten Sociale geografie en planologie aan de Universiteit Utrecht. Zij speechten onlangs op de conferentie 'Verantwoordelijk voor de Toekomst' op 16 maart 2022. 

"Wij zijn de planologen van de toekomst. Ons werk zal voortbouwen op het beleid dat nu gevoerd wordt, heb je er wel eens over nagedacht dat wij straks het stokje overnemen? We zijn ook studenten, jonge mensen, en we hebben zorgen, maar ook wensen over een mooie toekomst.

Een droom voor Nederland

We hebben zorgen over de veiligheid en bestaanbaarheid van onze leefomgeving, de betaalbaarheid van energie en de beschikbaarheid van huizen. Ik voel de urgentie, maar het lijkt zo traag te gaan. En tegelijkertijd verbaas ik me over de keuzes die worden gemaakt. Ik lees bijvoorbeeld in de krant dat er huizen gebouwd gaan worden op plekken die ontzettend kwetsbaar zijn voor de stijgende zee. Ik vraag me af of we niet nu meer kunnen investeren, zodat het in de toekomst ook nog betaalbaar blijft. Ook is het voor mij en mijn leeftijdsgenoten ontzettend lastig om een geschikte woning te vinden. Het lijkt soms alsof we de toekomst vergeten, door de waan van de dag.

Ik heb een droom voor de planologie en dromen voor Nederland. Dat we ons niet alleen maar bezig hoeven houden met het oplossen van problemen, maar dat we mogen werken aan een betere en fijnere leefomgeving.

Natuur met een belangrijke uitgangspositie

Ik droom van een toekomst in het jaar 2052. Het is een toekomst waarin er veel woonkeuze is. En als ik door de buurt loop, dan ken ik mijn buren, omdat we veel spullen delen. Ook geniet ik van het al het groen, het is mooi, maar het is erdoor ook een stuk fijner om buiten te zijn. In de zomer is het minder warm en er is minder overlast van regen. Om naar mijn werk bij de Gemeente Utrecht te gaan, gebruik ik mijn fiets, het OV of stap ik in een deelauto. De snelwegen zijn veel minder druk, kun je het voorstellen dat we in 2022 nog zoveel geld investeerden in de verbreding van snelwegen? De natuur heeft een veel belangrijkere uitgangspositie gekregen, het is geen pro memorie meer.

Energie is weer betaalbaar geworden, er zijn grote stappen gezet om de energietransitie te versnellen. Vanaf de hele wereld komen ze Nederland bezoeken om de Noordzee te bezichtigen, het vooruitstrevende werk met de windmolens die er staan trekt veel aandacht. De straten zijn niet langer zo gebouwd dat er donkere hoekjes en blinde muren ontstaan, maar ze zijn veilig en open, zodat iedereen veilig over straat kan. En de voorzieningen zijn aangepast op de behoeften van de wijk – ik zie elke ochtend om half 8 een oma haar boodschappen doen, als ik op de fiets zit naar mijn werk.

Samen een fijne leefomgeving ontwikkelen

Ik zie de toekomst voor me, er zijn zoveel kansen. Kan jij dat ook voor je zien? Als toekomst van de planologie, wil ik uitspraken waarmaken. Ik help bewoners bij problemen van alle dag, maar ik werk vooral met ze samen in het creëren van een fijne toekomstige leefomgeving. Ik wil in gesprek gaan, gaan dromen en gaan doen. Op deze manier kijk ik er naar uit om als planoloog aan de slag te gaan."

Geschreven en gezamenlijk uitgesproken door Naomi Hoogenraad & Annelies van Oostrum, 2e-jaars studenten Sociale geografie en planologie aan de Universiteit Utrecht.

Op 16 maart 2022 vond de conferentie 'Een agenda voor een planologie van de lange termijn' plaats in de Zalen van Zeven, Utrecht. Deze conferentie was tevens de boekpresentatie van het essay 'Verantwoordelijk voor de toekomst' van Peter Pelzer, planoloog en Universitair Docent aan de Universiteit Utrecht. 

Bekijk deze video over de boekpresentatie en conferentie