Besluit snelheidsverhoging minister Schultz vernietigd: terug naar 80km/h op A10 West

80km sticker_blauw_250Milieudefensie is in het gelijk gesteld in de rechtszaak over de snelheidsverhoging op de A10 West in Amsterdam. De rechter heeft het besluit tot snelheidsverhoging (80 naar 100 km/h) vernietigd. Er komt helaas geen voorlopige voorziening. De minister dient binnen 6 weken te reageren. U kunt de uitspraak hier nalezen.

Risico's volksgezondheid niet goed ingeschat

De rechter oordeelt dat het besluit onevenwichtig is genomen; minister Schultz heeft de risico's niet goed ingeschat en het besluit niet zorgvuldig voorbereid. Het bezwaar van Milieudefensie tegen de snelheidsverhoging op de A12 in Den Haag is ongegrond verklaard (zoals verwacht). Hier ontbreken meetgegevens en daarmee het bewijs.

Hoe lang houdt minister Schultz vast aan 100km/h?

Dat er - net zoals bij de A13 Overschie - geen voorlopige voorziening komt, is geen goed nieuws voor de bewoners. Volgens Ivo Stumpe (campagneleider Verkeer bij Milieudefensie) kan het bij de A13 in Rotterdam zomaar een jaar duren, voordat de snelheid daar echt omlaag gaat. De rechter vernietigde weliswaar het besluit, maar door het hoger beroep zonder voorlopige voorziening laat het echte resultaat nog lang op zich wachten. Het is waarschijnlijk dat de minister ook tegen de uitspraak over de A10 in beroep gaat.

Milieudefensie aan Tweede Kamer: Kom nu in actie!

Milieudefensie roept daarom de Tweede Kamer op om nu in actie te komen en de snelheid meteen te verlagen. De oppositiepartijen drongen er woensdag tijdens een debat over leefomgeving al op aan bij de minister: neem de uitspraak serieus en ga direct over tot actie. Dat betekent dus niet in beroep gaan. Want daarmee laat minster Schultz de mensen nog een jaar in de vieze lucht zitten.

Media: 

Reactie Milieudefensie: Blij met het besluit van de rechter...

"Snelheid op A10 bij Amsterdam wordt weer 80 km per uur" (NRC)

"Snelheid op A10-west wordt weer 80 km per uur" (RTV-NH)

Volg de inspanningen van Milieudefensie via www.milieudefensie.nl/luchtkwaliteit


Tekst: Olivier Beens (overname toegestaan met vermelding van auteur en bron)