Fietsfile: Maximale hinder voor Utrechtse fietsers op het Smakkelaarsveld

Fietsfile_SmakkelaarsveldHet is druk tegenwoordig bij de fietsoversteek bij het Smakkelaarsveld (Leidseveer - Lange Koestraat). Fietsers vanaf het station willen richting Vredenburg fietsen en omgekeerd en kruisen daarbij het verkeer vanaf de Daalsesingel komt (N) en Catharijnesingel (Z).

Op 4 juni is het echter wel heel erg. Herbert Tiemens meldt op twitter dat collega's hier 8 minuten in de fietsfile hebben gestaan. "Ik geloof dat op de route Smakkelaarsveld/ Catharijnesingel de maximale hindermogelijkheden bereikt zijn", voegt hij hier aan toe. Jan van de Venis stond zelfs nog langer in de fietsfile, tien minuten. 

Chaos: dringend behoefte aan een oplossing

Renske Bakker moet er even van herstellen: "Ben nóg aan het herstellen van de fietsstress bij oversteek #Catharijnesingel. Wát een chaos vanmorgen op het #Smakkelaarsveld in #Utrecht". Rosanne Sies ‏constateert: "Het is bijna moeilijker om met de fiets van en naar het station te komen, dan met de auto. Duurt dat nog lang @GemeenteUtrecht?" Uiteraard leest ook de raad mee op twitter. Raadsleden Bram Fokke (D66) en Jan Wijmenga (CU) hebben de kwestie vandaag aan de orde gestelt in de Commissie Stad & Ruimte. Wethouder Everhardt zei zelf ook in de fietsfile te hebben gestaan. Het fietspad moet beter, vindt hij. Er komen in ieder geval rijplaten bij om het fietspad breder te maken (als tijdelijke oplossing). Verder kijkt de gemeente of het mogelijk is om de fietsers langer groen te geven. Vrijdag zou een nieuw stukje fietspad klaar zijn, zodat de situatie weer iets normaliseert (bron: CU2030 op twitter).

Fietsfile Erik_van_der_ZeeDe Fietsersbond heeft met het oog op de werkzaamheden een jaar geleden al gekeken naar alternatieven voor deze drukke fietsroute. Normaliter biedt de Daalsetunnel een rustiger alternatief: vanaf het Westplein de fietstunnel door de Daalsetunnel en verder via de Nieuwekade of Wijk C. Helaas is deze route opgebroken tot volgende week. 

De vele werkzaamheden rond het Smakkelaarsveld zijn een groot probleem voor de enorme stroom fietsers die hier dagelijks passeert. Het is duidelijk dat er snel een betere oplossing moet worden gezocht. De foto's illustreren het probleem waar Bas Govers van adviesbureau Goudappel Coffeng november vorig jaar voor waarschuwde. Als we niet oppassen, gaan we dit vaker zien... Ook zonder de wegwerkzaamheden. 

Lees ook het artikel 'Stilstaan in de fietsfile' bij de Vogelvrije Fietser. 

Fietsfile Herbert_TiemensFietsfile Jan_van_de_VenisFietsfile Kevin_Slappendel