Een jaar lang luchtkwaliteit meten in je eigen straat en op het schoolplein

Samen voor_gezonde_lucht_bannerOp 30 oktober zijn burgers samen met Milieudefensie gestart met eigen metingen van de luchtkwaliteit. Milieudefensie wil met het project het onderwerp luchtvervuiling beter in kaart brengen om gerichte maatregelen voor schone lucht te kunnen afdwingen. Op tientallen locaties in Nederland zal gemeten worden. 

Ivo Stumpe (campagneleider Verkeer voor Milieudefensie) legt uit: "Er wordt maar op weinig plekken echt gemeten hoe ongezond de lucht is en dat zijn vaak niet de plekken die voor mensen van belang zijn... Wij willen daarom nu met mensen gaan meten op locaties die voor hen echt van belang zijn, in drukke gebieden waar mensen werken, wonen of waar hun kinderen naar school gaan en dagelijks de vieze lucht inademen (bron)." Veel mensen hebben steeds minder vertrouwen in de officiele metingen en modelberekeningen. Deze actie geeft de mogelijkheid om daar iets aan te doen. 

Een jaar lang zal gemeten worden om een goed beeld te krijgen. De buisjes meten stikstofdioxide, een stof die een goed beeld geeft van de luchtvervuiling die autoverkeer veroorzaakt. Het is een indicator voor andere (schadelijkere) vormen van luchtverontreiniging. De buisjesmetingen zijn relatief goedkoop en redelijk betrouwbaar. Bewoners kunnen bij Milieudefensie een aanvraag doen voor een meetbuisje. Een jaar lang meten, met iedere vier weken vervangen van de meetbuisjes, kost €600,-. Milieudefensie betaalt daarvan de helft. Hoe meer mensen (uit je straat) deelnemen aan een actie, des te lager de kosten per persoon. 

Voor geïnteresseerden die een actiegroep willen starten heeft Milieudefensie een handleiding opgesteld. Hierin staat uitgebreide informatie over het oprichten van een actiegroep, de meetbuisjes, pr en communicatie, persberichten, enz. Download de handleiding hier

Een andere manier om zelf luchtkwaliteit te meten, biedt iSpex, een opzetstuk voor iphones dat fijnstof meet. Het doel is om in 2013 met meer dan 10.000 iphones tegelijkertijd over heel Nederland fijnstof in kaart te brengen. Meer informatie en aanmelden op de website van iSpex

Meer informatie over 'Samen voor gezonde lucht' vindt u op de website van Milieudefensie