Reacties op Haagse Bluf stromen binnen - een eerste overzicht

TweetpicEen stroom Twitteraars maken zich sinds woensdag goed boos op minister Schultz, die de verbreding van de A27 bij Amelisweerd nog even snel wil doordrukken. We hebben veel reacties gekregen op onze tweets via @KrachtvanU en @Amelisweerd en op onze nieuwsbrief van woensdagnacht. Ook de bewonersgroep Laat Lunetten niet Stikken bekritiseert op haar website en in Twitterberichten de minister. Vele twitteraars complimenteren het Utrechtse College en wethouder Lintmeijer met het stevige standpunt om de bak niet te willen verbreden: De nieuwe Tweede Kamer en een nieuw kabinet is dan ook aan zet. 

In een interview op radio 2 noemde Carice van Houten het bos van Amelisweerd waarin ze opgroeide "een sprookje, waarin ik inspiratie opdeed." Ze zegt steun toe bij acties tegen de verbreding: "Ik hoop dat meer mensen actie gaan voeren, ik doe mee als de boom maar niet te hoog is." Beluister het hele interview van drie minuten.  

Twitter mee: De PvdA is de partij met een sleutelrol in de Tweede Kamer. PvdA Kamerlid Attje Kuiken zegt in het AD van 27 september dat haar partij tegen de verbreding is. Zij voegt daar aan toe: "Dat de PvdA nu met de VVD aan tafel zit om een nieuwe regering te vormen, verandert daar niets aan." De PvdA Utrecht geeft onomwonden steun aan de Kracht van Utrecht om in Utrecht te gaan voor een meer duurzame mobiliteit (zie verder in dit artikel).  Groenlinks heeft in de Tweede Kamer steun gekregen van PvdA, D66 en SP voor een debat over de verbreding van de A27 (lees de reactie van Groenlinks). D66 Utrecht is teleurgesteld dat de minister kiest voor een optie die ten koste gaat van omwonenden en natuur (Lees de reactie van D66 Utrecht). 

De Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU) spreekt van een overhaaste beslissing. De 'binnen de bak' variant had gezien de vele voordelen serieus onderzocht moeten worden. 

Het Radio 1 journaal besteedt op haar weblog aandacht aan de kwestie, zie Alweer Amelisweerd (incl. audiofragmenten). Ook Omroep PowNed heeft het nieuws geplaatst op haar website.  

PvdA: Uitbreiding A27 moet binnen 'de bak' bij Amelisweerd

De PvdA heeft nu de sleutel in handen. Belangrijk is dan ook hoe de PvdA-stad heeft gereageerd op het besluit van de minister. Wel: onomwonden steun en met argumenten om de omslag in duurzame mobiliteit in Utrecht te gaan maken (gecursiveerd door KvU; lees hier de hele reactie):

Di 25 Sep 2012 De PvdA blijft van mening dat eventuele uitbreiding van de snelweg A27 binnen 'de bak' bij Amelisweerd moet plaatsvinden. Het uitbreken van de bak, zoals minister Schultz van Infrastructuur en Milieu wil om de weg naar twee keer zeven rijstroken te verbreden is erg duur, kent grote technische risico's, tast het bos Amelisweerd aan en zorgt voor een onacceptabele toename van overlast voor bewoners: meer geluidhinder en luchtvervuiling. De PvdA-fractie in de gemeenteraad van Utrecht is dan ook blij dat het college van B&W van Utrecht in het overleg met de minister aan dit standpunt heeft vastgehouden. De PvdA blijft bij haar standpunt dat binnen de bak genoeg ruimte is om de wegcapaciteit indien nodig te vergroten. 

Het geld dat extra nodig zou zijn voor het uitbreken van de bak kan beter worden gebruikt voor het verbeteren van de leefbaarheid van omwonenden in bijvoorbeeld Lunetten, Rijnsweerd en Voordorp. Daarnaast moet blijvend worden geïnvesteerd in het stimuleren van het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer, zoals natuurlijk de tram naar de Uithof. 
De PvdA-raadsfractie hoopt dat minister Schulz alsnog tot inkeer komt en anders dat de landelijke politiek een stokje steekt voor het uitbreken van de bak.

Meld ons uw reactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twitter mee: Stuur een reactie aan @krachtvanu of @amelisweerd en gebruik #amelisweerd.