Kracht van Utrecht pleit voor fietspad over Boogbrug Vianen

Fietspad nieuwe_brug_bij_Vianen_400Dinsdag 22 mei pleitte de Kracht van Utrecht bij de gemeenteraad Vianen voor het verplaatsen van het fietspad over de (nieuwe) brug bij Vianen naar de oude Boogbrug. Jan Korff de Gidts verzocht B&W en gemeenteraad stappen te ondernemen om Rijkswaterstaat aan haar oude belofte van een nieuwe fietsbrug te houden. De nu werkloze en monumentale Boogbrug zou daarvoor prima voldoen. 

Reden voor een nieuw fietspad is de gevaarlijke huidige situatie. Het fietspad is met slechts 2 meter 80 erg smal voor een fietspad met tweerichtingsverkeer. De snelheidsverschillen zijn door de flinke helling ook nog eens behoorlijk hoog. Daarom is de normbreedte voor een dergelijk fietspad ook 4 meter 50, wat zeker niet te breed is in dit geval. Daarnaast is de verkeersveiligheid beneden de norm. De reling van de brug en de afscheiding met de snelweg zijn beide slechts 90 cm hoog, waar de normhoogte minimaal 125 cm bedraagt. Verder heeft de brug geen voetpad; zeker in de spits is de brug voor voetgangers nauwelijks te nemen. Bekijk zelf de situatie op nieuwe Jan Blankenburg-brug in dit filmpje van Jan van der Velden. 

Het gebruik van de Boogbrug Vianen als voet- en fietspad zou een passende bestemming zijn voor deze monumentale brug. De Boogbrug is het behouden zeker waard. 

Lees hier de hele inspraakreactie

Lees ook: Boogbrug Vianen behouden voor prachtige wandel en fietsverbinding over de Lek