Linkse Kamerfracties willen besluit verbreding A27 bij Amelisweerd uitstellen

Sneeuwkloklaan inzetWe zaten er stiekem op te wachten, maar wellicht komt het er nu van: De dure verbreding van de A27 door Amelisweerd is door de linkse Kamerfracties ter discussie gesteld. De fracties van PvdA, SP, D66 en Groenlinks willen dat het besluit over het verbreden van de bak bij Amelisweerd controversieel wordt verklaard.

Het was voor de Kracht van Utrecht al vreemd te moeten zien dat in het steeds grotere pakket aan bezuinigingen nog steeds niet die geldverslindende weg door Amelisweerd was opgenomen. Het zou niet alleen een financiele overweging zijn. Naast de technische problemen van een eventuele verbreding van de betonbak is er een risico op uitdroging van het kwetsbare bos, zo verklaart Wethouder Lintmeijer in de Volkskrant. Twee keer zes rijbanen in de bestaande bak wordt breed gedragen in de stad, is aanzienlijk goedkoper en betekent geen extra aantasting van landgoed Amelisweerd. 

De Rouwe (CDA): nieuwe infrastructuur beter voor de natuur

Het CDA lijkt zich te gaan opstellen als groot voorstander van meer asfalt. Gezien de enorme kosten van de Ring Utrecht is het opvallend dat hier een economische overweging achter steekt. Tweedekamerlid Sander de Rouwe (CDA) waarschuwt in Trouw dat het in de ijskast zetten van grote infrastructurele werken zowel slecht voor economie als de natuur is: "Het geld dat we overhouden doordat we nu goedkoop kunnen aanbesteden, kan dan worden besteed aan een betere inpassing" (*). De Rouwe stelt wel dat ze de mening van een substantiele Kamerminderheid zullen respecteren. Dat betekent dat het aan de overige oppositiepartijen is (CU, SGP, PvdD) om hun stem te laten horen. De Kamercommissie Infrastructuur en Milieu vergadert woensdag 30 mei over de groslijst met controversieel te verklaren besluiten (NB: dit overleg is al meerdere malen uitgesteld; de Kamer wil namelijk wachten op het Lente-akkoord, alvorens de groslijst te behandelen). 

Meer informatie: A27 bij Amelisweerd: verbreding vliesdun onderbouwd

Bron: Volkskrant