Openbare bijeenkomst over schone lucht en gezondheid op 23 mei

Adviesgroep Schone_LuchtOp woensdag 23 mei organiseert de Adviesgroep Schone Lucht & Gezondheid een openbare bijeenkomst over gezondheidsschade door luchtvervuiling. De bijeenkomst vindt plaats op het Stadhuis van 20.00 tot 22.00 uur. De Adviesgroep bestaat uit een groep betrokken burgers en specialisten in Utrecht, waar de Utrechtse wethouders zich door laten adviseren. Op de bijeenkomst worden drie presentaties gegeven.

Prof. Brunekreef van het in Utrecht gevestigde IRAS ( Institute for Risk Assessment Sciences) geeft een presentatie over de relatie tussen luchtvervuiling (met name door fijnstof) en gezondheid. Hij zal ons informeren over de resultaten van het meest recente epidemiologisch onderzoek en ingaan op vragen als: Zorgt blootstelling aan fijnstof in stedelijke gebieden voor een groter risico op hart-, vaat- en longziekten? Krijgen kinderen die in de buurt van drukke wegen wonen eerder astma? Hoe groot is het extra gezondheidsrisico voor ouderen die in de stad en met name langs drukke wegen wonen?

Invloed van fijnstof op kinderen en ouderen

Dr. R. van Snippenburg, longarts verbonden aan het Diakonessenziekenhuis, zal ons het medische verhaal vertellen en ingaan op vragen als: Hoe komt fijnstof in de longen en in de bloedbaan en welke schade richten zij aan? Zijn er bepaalde symptomen waaruit blootstelling aan te hoge concentraties fijnstof en NO2 blijkt? Waarom zijn kinderen en bejaarden extra kwetsbaar? Waarom heeft fijnstof een schadelijke invloed op de ontwikkeling van kinderlongen? Is het verstandig om te fietsen, te sporten en buiten te spelen in de buurt van een drukke weg?

Rol van de GG&GD

Aan wethouder Everhardt is gevraagd uiteen te zetten hoe de GG&GD bij het luchtkwaliteitsbeleid betrokken wordt. Volgens het vorig jaar uitgebrachte Rekenkamerrapport speelt het gezondheidsaspect een te bescheiden rol in het gemeentelijk luchtkwaliteitsbeleid. Wij hopen van de wethouder te vernemen wat wij in de toekomst wat de luchtkwaliteit betreft van het gemeentelijk volksgezondheidsbeleid en van de GG&GD verwachten kunnen.

Na afloop van de presentaties is er gelegenheid voor discussie. Wij verwachten een grote opkomst. Daarom verzoeken wij belangstellenden zich op te geven, zodat wij met het reserveren van ruimte rekening kunnen houden met de opkomst (u bent ook zonder van te voren opgeven van harte welkom!).

Geef u op door een e-mail te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron: Platform Luchtkwaliteit Utrecht