Milieuorganisaties presenteren Top 10 voor Gezonde Lucht

Cover Top_10_voor_schone_luchtZondag 11 maart heeft wethouder Lintmeijer de brochure Top 10 voor Gezonde Lucht in ontvangst genomen. Er was geen betere plek om de brochure uit te reiken dan voorafgaand aan de start van de Berekuilloop, een hardloopwedstrijd door de Voorveldse Polder.
Roland Pereboom (Milieucentrum Utrecht), Christine Strous (Astmafonds) en Maarten van Biezen (Natuur & Milieu) boden het boekje aan en gaven een korte toelichting. De brochure gaat over effectieve maatregelen die gemeenten kunnen nemen om onze lucht schoner te krijgen. De genoemde maatregelen zijn allemaal succesvol gebleken in andere steden: uitgebreide milieuzones voor voertuigen ouder dan 12 jaar, het stimuleren van schone brommers en scooters, elektrisch stadsvervoer en investeren in OV- en fietsinfrastructuur. Daarnaast ook minder bekende oplossingen, zoals regels voor aggregaten en heftrucks op bouwterreinen en een schonere scheepvaart. 

Vervuilde lucht veroorzaakt astma, COPD, hart- en vaatziekten en zelfs vroegtijdige sterfte. Schone lucht is dus belangrijk voor iedereen, maar zeker voor hardlopers. Zij ademen drie keer zoveel lucht in als normaal. Daarom zette Natuur & Milieu zich afgelopen jaar in het project Run4Air in voor de gezondheid van hardlopers en alle andere stadsbewoners. Samen met de milieucentra uit Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht onderzocht Natuur & Milieu de luchtkwaliteit op populaire hardlooproutes. Zij worden hierin gesteund door het Astma Fonds (binnenkort Longfonds), de Provinciale Milieufederaties, de Fietsersbond en de Erkende Leveranciers van Roetfilters. Samen roepen zij gemeenten op maatregelen te nemen die bijdragen aan een betere luchtkwaliteit.

Download de brochure hier in pdf-formaat. De Top 10 voor gezonde lucht is ook verkrijgbaar bij Milieucentrum Utrecht (Oudegracht 60). Op www.run4air.nl vindt u meer informatie over het project. 


Gezond hardlopen: hoe, waar en wanneer? 

Meer informatie over lucht en gezondheid, schone routes en maatregelen voor schone lucht vindt u op www.run4air.nl. Bekijk het filmpje hieronder voor zes tips om nog gezonder te lopen.