Astmafonds: 33 longpatiënten uit Randstad door luchtverontreiniging

Astmafonds

"Wij zijn enkele maanden geleden verhuisd vanuit Rotterdam naar het midden van het Groene Hart. Onze zoon van 5 met astma bleef in Rotterdam ook met medicijnen erg veel last houden. Nu gebruikt hij vrijwel geen medicijnen meer en begint hij een interesse voor sport te ontwikkelen. Wij zijn erg gelukkig met de verhuizing."

Dit schreef Xander in reactie op het nieuwsbericht van het Astmafonds: Tientallen longpatiënten verhuizen van de stad naar de provincie, op de vlucht voor luchtvervuiling. In 2011 kreeg het Astmafonds 33 meldingen van mensen die deze stap hebben genomen of nog gaan nemen. COPD-patiënt Arie Mulder vertelt in de Volkskrant (dinsdag 10 januari 2012) hoe hij de Randstad mijdt en schone lucht zoekt aan de kust en op de Wadden. Bij iemand met COPD zorgt luchtverontreiniging voor extra kortademigheid en moeheid. Veel longpatiënten kampen daarom met de gevolgen van luchtvervuiling in Nederland. Fijnstof maakt je ziek, zover is de wetenschap inmiddels wel. Helaas garanderen de officiële normen voor luchtkwaliteit geen gezonde longen, een feit waar de Kracht van Utrecht ook altijd op wijst.

De 33 longpatiënten die zich daadwerkelijk hebben gemeld, zijn vermoedelijk slechts het topje van de ijsberg. Het Astma Fonds denkt dat een veelvoud aan longpatiënten met dezelfde vraag zit. Daarnaast uiten steeds meer mensen hun zorgen over scholen, die naast een snelweg zijn gebouwd. De huidige wetgeving in Nederland laat dit nog steeds gewoon toe. Het Astma Fonds pleit er al langer voor om nieuwe scholen niet naast snelwegen te bouwen. Bovendien vindt het Astma Fonds, en daarmee de Kracht van Utrecht, dat gezondheid voorop moet staan in ruimtelijke ordening en mobiliteit. >>

 

COPD, smog en dagelijks leven

Het effect van luchtverontreiniging op het dagelijks leven van de 320.000 COPD-patiënten in Nederland is groot. Zowel smog bij warm weer als smog bij kou en nattigheid betekent een flinke beperking. Lees bijvoorbeeld eens de onderstaande tips van het Astmafonds: 

Is er veel smog en is het warm weer, dan is het verstandig om zoveel mogelijk binnen te blijven en niet al te actief te zijn. Vooral in de middag en het begin van de avond kunt u inspanning binnens- of buitenshuis het beste vermijden. Wilt u toch iets doen, dan is het voor twaalf uur 's ochtends en na acht uur 's avonds het beste uit te houden. Dat zijn ook de beste tijdstippen om uw huis te ventileren. De hoeveelheid smog is dan relatief het kleinst. Probeer ook uit de buurt te blijven van drukke wegen als u COPD heeft en vermijd files: de lucht in de auto is bij smog vaak erg vuil. Is het warm weer? Kies dan liever voor een ventilator dan voor airconditioning; dit is prettiger voor uw longen. Voorkom ook dat een airco vuile lucht rondblaast. Bron: Astmafonds 

 

Ook in Brabant kennen ze deze problemen. Bekijk hier (inclusief video) het verhaal van de familie Nooijen, die verhuisden naar Friesland. 

Op de vlucht voor vieze lucht wil astmapatiënt Els ten Napel Amsterdam verruilen voor Texel. Lees hier haar verhaal. 

Tip: Binnenkort is op onze website een korte film te zien van drie filmjournalisten in opleiding van de Hogeschool van Amsterdam. De film gaat over de relatie tussen astma, slechte lucht en autoverkeer in Utrecht. 

Hoogleraar Bert Brunekreef legt op ons videoblog uit welke invloed luchtvervuiling heeft op onze gezondheid. 

Surf naar de website van het Astmafonds voor meer informatie.