Serie RTV Utrecht over gevaarlijke fietskruispunten

Kruispunt Maliesingel_Nachtegaalstraat

RTV Utrecht zendt in de eerste week van januari een serie uit over fietsknelpunten in Utrecht. Dagelijks gebruiken duizenden Utrechters de fiets om naar werk, school of binnenstad te gaan. De fiets is misschien wel het belangrijkste vervoermiddel in de stad. Desondanks zijn er nog veel kruispunten in Utrecht waar fietsers lang moeten wachten en goed moeten uitkijken. 

RTV Utrecht heeft een 4-delige serie gemaakt over dat soort kruispunten in de stad. Behandeld worden onder meer het kruispunt Maliesingel / Nachtegaalstraat (bij de schouwburg op het Lucas Bolwerk) en de afslag van de A27 bij Biltse Rading. Op het kruispunt bij de schouwburg staan 's ochtends honderden fietsers te wachten op een smalle fietsstrook. De wachttijden zijn voor deze hoofdfietsroute buitengewoon lang. Mede daardoor kunnen fietsers de neiging hebben om door rood te willen rijden. Een zeer frappant voordeel biedt dat overigens wel: Wanneer iedere fietser in de spits hier netjes voor het rode stoplicht zou wachten, ontstaat er volgens verkeersmodellen een 'fietsfile' tot het Smakkelaarsveld. Voor de verkeersveiligheid is het natuurlijk wel een probleem. 

Het kruispunt Biltse Rading en de afslag van de A27 is een heel ander verhaal. Het verkeer blijkt hier nogal hard te rijden, omdat ze al bij het afslaan op de snelweg zicht hebben op het (groene) stoplicht. De aanrijsnelheid is zo vaak hoog. Dit is een probleem, omdat vanwege de snelle doorstroming de stoplichten bijna gelijktijdig op rood resp. groen springen. Grote kans dus dat een fietser met een groen stoplicht toch nog een auto voorlangs ziet schieten. De gevolgen daarvan zijn in het filmpje te zien. 

In reactie op deze serie gaat verkeerswethouder Lintmeijer een lijst maken van de gevaarlijkste kruispunten. Op RTV Utrecht beloofde hij in het voorjaar hierover een voorstel te doen aan de gemeenteraad. 

Bekijk hier de filmpjes van RTV-Utrecht en de reacties van bezoekers van de website

De Kracht van Utrecht verzamelt zelf fietsknelpunten. Kijk hier voor meer info.