Schone lucht is een mensenrecht: roadshow in Bunnik vrijdag 18 november

Trucktour Schone Lucht 1

Vrijdag 18 november deed de Trucktour Schone Lucht het marktplein van Bunnik aan. De Alliantie Schone Lucht vroeg in samenwerking met o.m. het RijsbruggerWEGcomite, het Erasmus Medisch Centrum en de Nederlandse Vereniging van Longfunctie-analisten aandacht voor luchtkwaliteit en autoverkeer. Er was meetapparatuur waarmee mensen hun longfunctie konden testen. Daarnaast vertelde de Kracht van Utrecht meer over haar Roetreductieplan. Bekijk hier de rapportage van RTV Utrecht en lees ook de nieuwsberichten in het ADdé Weekkrant en 't Groentje. U kunt ook het officiële persbericht van de Alliantie Schone Lucht nalezen. 

Lees hier meer over de Europese campagne van Camfil: Clean Air - A human right? 

Klik op lees verder voor een korte foto-impressie die wij gemaakt hebben en meer achtergronden. 

 

Een nieuwe provinciale weg bij Bunnik: nog meer geluidsoverlast en luchtverontreiniging

De provincie Utrecht wil een nieuwe provinciale weg aanleggen vanaf Houten naar de A12 bij Bunnik (het zg. Rijsbruggerwegtracé). Het RijsbruggerWEGcomité in Bunnik organiseert daarom enkele acties om de gevolgen voor de leefbaarheid van de geplande weg duidelijk te maken. Vorige week is in het ADdé Weekkrant en 't Groentje uitgebreide aandacht besteed aan de te verwachten geluidsoverlast (de actie "Meet het en je weet het", kijk voor meer informatie op de website van wijkvereniging de Engboogerd). Luchtverontreiniging draagt in Nederland namelijk aanzienlijk bij aan ziekte en vroegtijdige sterfte. De grootste bijdrage daar aan levert het zgn. fijnstof (en met name het roet daarin), maar ook ozon en stikstofoxiden hebben daarin een aandeel. De oorzaak van zowel de geluidsoverlast als de luchtverontreiniging in Bunnik is vooral het autoverkeer. De luchtkwaliteit zal zeker niet verbeteren na de reeds uitgevoerde verbreding van de A12, maar ook niet na de geplande aanleg van het Rijsbruggerwegtracé.

De nieuwe Rijsbruggerweg zal het autoverkeer uit Fietsstad Houten bevorderen, de overlast in Bunnik vergroten én nog eens extra autoverkeer aantrekken. Daarom trekken we in Bunnik samen op: de Kracht van Bunnik & Utrecht! 

 

Alliantie Schone Lucht

Deze actie wordt mogelijk gemaakt door de Alliantie Schone Lucht. Dit is een samenwerkingsverband van Erasmus Medisch Centrum, de Nederlandse Vereniging van Longfunctie Analisten, het platform 'Schone lucht voor iedereen', ROC A12, de Kracht van Utrecht (die zich zoals u weet inzet voor andere oplossingen dan de verbreding van snelwegen rond Utrecht), de Radboud Universiteit, Academisch Ziekenhuis Maastricht, Kinderdagverblijf Villa Knotz in Delft en Camfil, het Zweedse bedrijf dat zich wereldwijd sterk maakt voor schone lucht.  

  

Maak een filmpje van 2 minuten en win een iPad

Een onderdeel van de campagne van de Alliantie is een oproep aan ieder, ook aan scholieren en studenten, om een filmpje van max. 2 minuten over luchtverontreiniging te maken en dat te plaatsen op bijv. YouTube. De maker van de video die voor 15 december het meest bekeken wordt, in ieder geval meer dan 1000 keer, krijgt een iPad als prijs. Meer info en voorwaarden hier.  

 

Lees hier meer over de Europese campagne van Camfil: Clean Air - A human right? 

Lees ook de nieuwsberichten in het ADdé Weekkrant en 't Groentje

Bekijk hier het persbericht van de Alliantie Schone Lucht