Milieudefensie: Kom in beweging voor schonere lucht

Snelweg UtrechtDe luchtkwaliteit in Nederland is niet overal goed genoeg en op sommige plekken zelfs slecht en ronduit ongezond. Meer kinderen krijgen hierdoor astma en andere longproblemen; gemiddeld sterven mensen die langs drukke wegen wonen een jaar te vroeg. Met name autoverkeer is de boosdoener. 

Deze herfst gaat Milieudefensie daarom met zoveel mogelijk mensen meten hoe vies de lucht echt is. Net als in het afgeronde project 'Zelf meten is zeker weten' krijgen bewoners de mogelijkheid om zelf de luchtkwaliteit in hun buurt te meten. "Wij willen mensen de gereedschappen geven om zich te verzetten tegen een snelweg naast hun sportveld, of een parkeerplaats onder een speeltuin... Wij gaan met het komende palmes-buisjesproject de luchtkwaliteit door heel Nederland meten. Die meetbuisjes moet je ophangen op de juiste plekken. Bewoners weten zelf het beste waar de lucht te vies zou kunnen zijn. Bij dat viaduct waar je buiten adem raakt als je er hardloopt, of bij dat kruispunt naast een school." (Ivo Stumpe, woordvoerder Verkeer voor Milieudefensie, in Down to earth magazine, april 2012). 

 

Samen met bewoners schone lucht in de verkiezingsprogramma's krijgen

Milieudefensielogo

Milieudefensie wil zo veel mogelijk mensen trainen om zelf campagne te voeren en mensen te werven, al of niet onder de vlag van Milieudefensie. Op die manier ontstaat een sterke milieubeweging, die er ook staat wanneer deze campagne al is afgelopen. Naast de buisjesmetingen zorgt Milieudefensie voor een toolkit voor lokale groepen met informatie over het indienen van voorstellen en het bezwaar maken tegen overheidsplannen. Eerder dit jaar bood Milieudefensie ook al ondersteuning aan bewoners die het niet eens zijn met de plannen voor het verhogen van de maximum snelheid op snelwegen. 

Doe jij mee met de beweging voor schonere lucht? Meld je aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bronnen: Milieudefensie en Down to Earth magazine